Що таке раппорт і чому цей параметр має величезне значення

Що таке раппорт і чому цей параметр має величезне значення

При роботі зі склошпалерами слід звертати увагу на зіставлення візерунка або орнаменту. Для цього необхідно ознайомитися з таким поняттям, як раппорт. Рапорт - це відстань між декоративними елементами шпалер.

Воно вимірюється в сантиметрах і сертифікується державним стандартом:

• Вільна стикування. Шпалери можна клеїти без підгонки візерунка. Рапорт при цьому не враховується.

• Зміщена стикування. При такій стикуванні необхідно підганяти малюнок, враховувати раппорт і зміщення. Співвідношення рапорту і зміщення завжди вказується на етиці шпалер. Зазвичай це дві цифри, написані через косу риску.

• Зустрічна стикування. Має на увазі приклеювання шпалер дзеркально щодо попереднього листа.

Рапорт має значення як при наклеювання шпалер з малюнком, так і моделей без явно вираженого візерунка.

Як правильно підганяти склошпалери з рельєфним візерунком?

Класичні склошпалери підганяються по уточнив нитки, яка розташовується між основними нитками полотна. Для якісної підгонки досить зсуву в 1 або 2 сантиметри. Якщо на краю першого полотна уточнюючи нитка розташовується над основною ниткою, то на другому полотні вона повинна знаходитись над основною нитки. Така підгонка дозволяє приховати стикувальний шов.

Дизайнерські склошпалери мають малюнок, а тому повинні стикуватися з урахуванням раппорта. Скажімо, шпалери з колекції Wellton Decor стикуються без зміщення. А ось склошпалери «Метелики» клеяться зі зміщенням орнаменту, який зазвичай знаходиться в центральній частині шпалерного полотна.

Пам'ятайте - раппорт -це не кількість сантиметрів, які вам доведеться викинути під час обклеювання стін шпалерами. Це всього лише рекомендаційний параметр, який слід враховувати при оздоблювальних роботах. Кількість відходів під час роботи залежить від безлічі факторів: конкретного артикулу шпалер, висоти приміщення і кваліфікації майстрів. Якщо все робити правильно, то в відходи практично нічого не йде.

Також не забувайте про радах фахівців: щоб обклеювання шпалер не доставляло проблем, робіть підгонку малюнка на підлозі. Для цього потрібно відміряти перше полотно по висоті приміщення і розташувати поруч заготовку другого листа. Для більш точних результатів можна намалювати олівцем стрілки, вказують на перехід візерунка з першого на другий лист. Завдяки такому лайфхаку для досягнення ідеальної стикування буде досить поєднати стрілки двох аркушів.

Сліди від олівця стирати не доведеться: їх приховає шар фарби в процесі їх фарбування. 

автор: ST стеклохолст