Якою фарбою фарбувати склошпалери? Знайомство з найкращими варіантами

Якою фарбою фарбувати склошпалери? Знайомство з найкращими варіантами

  При оновленні свого інтер'єру в першу чергу потрібно задуматися про оздоблювальні матеріали. Найбільшою популярністю користуються склошпалери під фарбування. Вони вигідно відрізняються від аналогів споживчими якостями та багатством варіантів. А продовжити термін їхньої служби допоможе правильно обрана фарба для склошпалер.

Саме про це ми й поговоримо у цій статті.
 
Щоб якісно пофарбувати склошпалери, не потрібно відвідувати курси малярів. Достатньо правильно підібрати лакофарбові матеріали та освоїти базові навички щодо їх нанесення. Досить часто покупці роблять велику помилку і фарбують склошпалери водоемульсійною фарбою. В результаті склошпалери втрачають свої споживчі якості: вони стають маркімі,
служать трохи більше 5 років, які поверхню покривається жахливими розлученнями. Саме тому фахівці рекомендують фарбувати склошпалери латексними та акриловими фарбами. Вони мають звичну водоемульсійну основу, доповнену цінними компонентами - акрилом або латексом. Латекс надає фарбі водовідштовхувальні властивості, а акрил у рази зменшує термін її висихання. Полотно, пофарбоване акриловою фарбою, практично не горить і служить стільки, скільки і заплановано виробником. А склошпалери, пофарбовані акриловою фарбою, надовго зберігають свій розкішний візерунок або фактуру.
 
 
Переваги акрилових та латексних фарб:
 
  • Не мають запаху.
  • Легко наносяться будь-якими інструментами – починаючи валиком та закінчуючи пульверизатором.
  • Сохнуть у 2-3 швидше за фарби на водній основі.
  • Представлені у сотнях різних відтінків.
  • Мають невисоку ціну, доступну для пересічних українських сімей.
  • Легко очищаються від бруду звичайними миючими засобами.

Склошпалери мають пористу структуру, а тому добре вбирають фарбу. Для зменшення витрат фарбування потрібно поділити на 2 етапи. Під час першого етапу склошпалери грунтуються розведеним клеєм, під час другого – обраною фарбою. Якщо цього не зробити, витрата на фарбування може становити 0,5 л фарби на кожен квадратний метр склошпалер.

Фарбуйте склошпалери в бажані відтінки

Головна перевага склошпалер - можливість їхнього фарбування в бажаний відтінок. На вибір доступні мільйони кольорів, і ви завжди зможете підібрати оптимальний варіант. Фарба для склошпалер завжди біла - потрібний колір їй надають фарбувальні пігменти. Отримати бажаний відтінок можна двома способами - самостійно розбавити концентрат у білій фарбі, або скористатися послугами магазину з продажу фарб для склошпалер. Як правило, в таких магазинах встановлено комп'ютерне обладнання, що дозволяє точно змішувати фарбу з пігментом і отримувати потрібний відтінок.

Як вибирати фарбу для склошпалер?

Фарбу можна вибирати на основі власних уподобань або прислухатися до рекомендацій дизайнерів. Фахівці рекомендують фарбувати склошпалери в непомітні та практичні кольори. Ніжні відтінки гармонійно поєднуються з будь-яким інтер'єром та створюють у приміщенні спокійну психологічну обстановку. Яскраві відтінки варто використовувати лише в тому випадку, якщо вони передбачені дизайн-проектом та підходять вашому приміщенню.
 
 
Як правильно фарбувати склошпалери?
 
Для цього потрібні спеціалізовані інструменти: валик та пензлики. Роботу слід починати валиком, а складні ділянки доводити до ідеального стану пензликом. Фарба після фарбування висихає 15 годин і наноситься двічі, тому перед нанесенням другого шару потрібно зачекати на добу. При фарбуванні склошпалер також використовуються бордюри і трафарети. Для отримання бордюру з шпалер вирізають смугу заданої ширини, потім фарбують шпалери та вклеюють отриманий бордюр.
 
 
Як використовувати трафарети?
 
Як правило, використовується готовий трафарет із певними контурами. Якщо потрібно зробити малюнок великих розмірів, можна скористатися малярським скотчем, наклеївши його у потрібних місцях. Трафарет наноситься на вже готову основу, тому склошпалери перед використанням трафарету потрібно як слід пофарбувати. Після того,
як трафарет висохне, достатньо зняти малярський скотч та доопрацювати отриманий малюнок.
 
Як застосовувати ракельне фарбування?
 
Ракельне фарбування потрібне для демонстрації рельєфу і використовується тільки з рельєфними склошпалерами. Технологія ракельного фарбування проста - спочатку наноситься базовий колір, а після - близьке по тону друге покриття. Після того,
як другий шар висихає, його промочують вологим валиком. Завдяки цій технології лак зберігається всередині фактури, але при цьому видаляється з частин, що виділяються. Для якісного ракельного фарбування слід використовувати гумові або пластикові шпателі.
 
 
Особливості застосування лазурі у фарбуванні склошпалер
 
Більшість інтер'єрів зі склошпалерами оформлені в ніжних та спокійних тонах. Для їх прикраси використовуються кольорові або білі пластівці, нанесені поверх основного шару - глазур. Вона наноситься плоским пензлем відразу після фарбування склошпалер. Завдяки оперативному нанесенню фарба лише злегка вбирається в основу, але не встигає висохнути. Через 20 хвилин після нанесення глазурі її потрібно розгладити гумовим шпателем і рівномірно розподілити по всій поверхні склошпалер. Отримані в цій статті знання допоможуть вам пофарбувати склошпалери і прикрасити інтер'єр на власний розсуд. Слідкуйте за появою нових статей у блозі нашого сайту та безкоштовно отримуйте цінні знання з дизайну приміщень.
 
автор: ST стеклохолст