Темні плями після фарбування шпалер: причини, способи усунення і методи профілактики

Темні плями після фарбування шпалер: причини, способи усунення і методи профілактики

Фарбування склошпалер є заключним етапом капітального ремонту. Підсумковий результат фарбування залежить від безлічі факторів: дотримання техніки обклеювання, правильно підібраною фарби і дотримання правил нанесення фарби на поверхні в житлових приміщеннях. Новачкам, які фарбують шпалери вперше, здається, що в цій роботі нічого складного немає.

А фарби однакові, незалежно від складу, ціни і виробника. Насправді, це глибока помилка: лакофарбові матеріали відрізняються складом, ступенем матовості, покриваністю і стійкістю до вологи. Крім того, для кожного типу поверхні потрібна своя фарба: скажімо, пігмент для рельєфних шпалер не підходить для гладких поверхонь.

На сьогодні діє такий стандарт по фарбах: для внутрішніх приміщень рекомендуються полуглянцеві лакофарбові покриття, стійкі до стирання, підвищеної вологості та прямих сонячних променів.

Крім фарби також потрібно правильно підбирати і інструменти для роботи зі склошпалерами. Фахівці рекомендують використовувати валики на основі ниток з ворсом довжиною понад 1 см. Неприпустимо фарбування склошпалер компресорами, краскопультами та іншими механізованими інструментами.

Також слід дотримуватися правил фарбування: багато новачків допускають помилки вже на першому етапі фарбування. Вони завдають перший шар фарби і, не чекаючи його висихання, наносять слідом другий шар. В результаті з'являються сірі плями, які ні повторним зафарбовуванням, ні заміною фарби вже не усуваються.

Дана проблема також може бути викликана тим, що до фарбування шпалер приступили ще до їх висихання. Не менш поширеною проблемою є надмірна прокатування валика в одному і тому ж місці, застосування надто густий фарби, проведення малярних робіт з надмірним зусиллям.
В результаті таких дій склошпалери руйнуються, їх волокна перетворюються в дрібні лусочки, які і стають видні внаслідок неправильної забарвлення.
Незважаючи на серйозність проблеми, позбутися від неї просто. Досить ошкурити браковану ділянку і обробити її вологою ганчіркою. Після цих заходів потрібно нанести другий шар фарби - він ляже максимально гладко і якісно.

Але подібні проблеми краще не вирішувати, а попереджати, дотримуючись техніки фарбування:
• приступати до фарбування не раніше, ніж через 24 години після обклеювання шпалер,
• розбавляти густу фарбу мінімум на 10-15%,
• не робити безлічі рухів валиком в одному і тому ж місці,
• використовувати для фарбування фарбу, призначену спеціально для склошпалер.
 

автор: ST стеклохолст